Het regelen van een begrafenis

De hele week staat in het teken van regelen. Het regelen van jou afscheid. Beiden zijn wij vastbesloten om er een mooie dag van te maken. We willen ‘vieren’ dat je bent geboren. Je bent zo mooi en was zo sterk, daar willen we niet treurig over doen. Alles wordt roze op de dag van jouw afscheid. We zoeken een roze kistje uit, net een bedje. Helemaal met de hand gemaakt en beschilderd met een groot roze hart met glittertjes, vlindertjes en bloemetjes. Ik maak een kaartje. Het is jouw geboortekaartje, wat ik al klaar had staan. We besluiten deze ook te gaan gebruiken als kaartje voor jouw afscheid. Je bent immers geboren en dat willen we graag aankondigen. Op jouw geboortekaartje zetten we een passende tekst. Ik bedenk een gedichtje. Dat vloeit zo uit mijn pen. Alsof het al in mijn hoofd zat.

Als een bloem zo mooi kwam jij in ons leven.
Wat waren wij gelukkig, al was het maar voor even.
Zo sterk, zo bijzonder, wat heb jij gevochten al die tijd.
Maar jij kon onmogelijk winnen van deze strijd.
Blij en dankbaar dat wij jou in ons leven hebben gehad,
nemen wij nu afscheid van jou lieve schat.
Ons kleine knokkertje, wij zullen je nooit vergeten.
Het sterkste meisje van de hele wereld, dat zal iedereen weten!

We regelen bloemen, we bestellen een mooi boeket in hart vorm vol met roze en rode bloemen. In het hart komt een grote J, ingelegd met contrasterende bloemen. We laten potjes snoep maken met een bedankkaartje als dankje voor iedereen die straks op jouw afscheid komt. De potjes snoep vullen we met roze snoepjes. We zoeken kleding voor je uit. Het wordt een mooi schattig jurkje dat ik al vroeg in mijn zwangerschap voor jou gekocht heb. Ik wilde jou daar zo graag in zien, het zal je laatste outfitje worden. Papa zoekt muziek voor je uit dat we zullen laten horen tijdens de dienst. Alle nummers hebben voor ons een speciale betekenis gekregen omdat we ze hoorden tijdens dat jij in het ziekenhuis lag of omdat hjet ons aan jou doet denken. Met de theme song van Pipi Langkous zullen we jouw afscheid openen. Jij bent voor ons het sterkste meisje van de wereld, onze eigen Pipi Langkous, deze keus is dus makkelijk. Ook het nummer ‘somewhere over the rainbow’ (origineel uit de Wizard of Oz) heeft een speciale betekenis voor ons. Dit liedje zit namelijk in een muzieknuffel welke papa voor jou heeft gekocht toen je ziek was. Een variant op dit nummer spelen we ook af op jouw afscheid. Moby met ‘why does my heart feel so bad’,  is het nummer wat mij het meeste raakt. Dit nummer hoorde papa in een winkel op het m0ment dat hij even in het centrum van Nijmegen was. Papa zet alle muziek op een cd. De Jasmijn cd. Omdat ik op jouw afscheid graag iets wil zeggen, schrijf ik een mooi verhaal over hoe ik mij voelde en het allemaal heb ervaren. Hoeveel ik van je hou en hoe blij ik ben dat ik jouw mama mocht worden. Hoeveel ik je mis maar ook hoe sterk ik jou vindt. Dat wil ik graag voorlezen aan iedereen. Ook anderen willen graag wat zeggen op jouw afscheid, opa’s, oma’s, je tante.

Het wordt een mooi afscheid met eerst een condoleance en aansluitend een kleine ingetogen dienst. Daarna zullen we jou naar je laatste rustplaatsje brengen. Vlakbij huis. Op loopafstand van ons huis is een kleine (van oudsher katholieke) begraafplaats. Het is er rustig en gemoedelijk. Daar zal jij komen te rusten. Wij hebben een mooi plekje voor je uitgezocht in een rustig hoekje onder een grote dennenboom. Hiermee is alles geregeld. De kaartjes zijn verstuurd. We zijn er klaar voor. Nouja, klaar voor…. praktisch gezien wel… maar of we er echt klaar voor zijn….